Twitter
RSS

Няма да има увеличение на пенсиите и минималните заплати до 15 юни 2010 г.


Няма да има увеличение на минималните работни заплати и пенсиите до 15 юни 2010 г. обяви финансовия министър Симеон Дянков след заседанието Министерски съвет днес, предаде репортер на БГНЕС.

Няма да има увеличение на преките данъци в Бюджет 2010 и се намалява осигурителната тежест от януари с 2 процента, поясни той. Не се предвижда и намаляване на обезщетението за безработица. Бюджет 2010 е направен на базата на спад в икономиката от 2%, обяви министърът. Той предвижда промени във фискалната рамка в средата на следващата година, което ще зависи от хода на икономиката и развитието на кризата.
500 милиона лева са заложени в бюджет 2010 за 9%-то увеличение на пенсиите, отделно са заложени 220 млн. лв за допълнителни заплащания за пенсионери. С още 3 % е предвидено да спадне осигурителната тежест за работодателите до края на програмата на ГЕРБ. Това може да бъде решено още в средата на следващата година, уточни Дянков, който очаква световните икономически сили да покажат стабилен ръст след началото на 2010г.
Вдовишката надбавка според социалния министър ще бъде увеличена от 20% до 40% от януари следващата година. Ще бъдат увеличени и добавките за старост в размер на 50 лв, като предложението на Младенов е техният размер да зависи от доходите на пенсионера, като по-големи добавки вземат онези, с по-нисък доход. Предвижда се 11.4 % да е безработицата през следващата година, посочи социалният министър.

Comments (0)

Публикуване на коментар