Twitter
RSS

Единственото безсмъртно същество на нашата планета е медуза!



Наименованието на медузата е Turritopsis Nutricula. Повечето медузи умират след като дадат потомство, но Turritopsis Nutricula се връща към цикъла си на полова незрелост, след като стане възрастна и може да се подмладява. Медузата е малка - с диаметър около 4-5 милиметра и е известна като представител на клас хидрозоа. Тя е единственото, известно на учените същество, което може да се връща към младежкото си състояние. Теоретично, този цикъл може да се повтаря безкрайно, което прави медузата потенциално безсмъртна.
Turritopsis се среща в топлите тропически води. Предполага се, че се разпространява по света, когато корабите източват баластната си вода в пристанищата. Макар да живеят уединено, тези животни са хищници и се размножават безполово.
Медузата и характерното за нея обръщане на посоката на стареенето сега се изследват от морски биолози и генетици. Те предполагат, че мекотелото се подмладява чрез процеса трансдиференциация, в който клетките се превръщат от един тип в друг. Клетките обикновено сменят ролите си, когато части от един орган регенерират. В жизнения цикъл на Turritopsis обаче изглежда, че това е нормално състояние.

Comments (1)

Това потвърждава факта, че природата е безкрайно разнообразна и многолика и никога няма да спре да ни изненадва. Затова трябва да я пазим, да я уважаваме и да се прекланяме пред нея.

Публикуване на коментар