Twitter
RSS

Нов метод отказвал от цигарите за един час


"Той се нарича I Quit Smoking (IQS), а ефектът от прилагането му е 90%, твърдят от компанията, открила и патентовала терапията

В България ще се въведе нов метод, който помага на пушачите да откажат напълно и безболезнено цигарите само за един час. Той се нарича I Quit Smoking (IQS), а ефектът от прилагането му е 90%. Това съобщи Стивън Хики, изпълнителен директор на компанията QSI, която е открила и патентовала терапията.

Цигарите стават все по-голяма заплаха за хората. Над 30% от населението на земята са заклети пушачи, сочат данните на Световната здравна организация. У нас тази цифра достига до 36,5% или 2,9 млн. души.

Всяка година близо 18 хил. българи умират от болести, причинени от цигарите. Въпреки това броят на пушачите се увеличава постоянно.

Една от причините за трудното отказване на цигарите е зависимостта, която те пораждат и неприятната абстиненция при спирането им. Тя е следствие на повишеното количество допамин, който мозъкът отделя заради никотина.

Допаминът е вещество, което играе важна роля за формирането на емоциите, мисленето, усещанията за удоволствие и болка. Отказването от тютюна се отразява върху количеството на допамина в организма и съответно върху начина, по който се чувства човек.

25% от бившите пушачи страдат поне една седмица от безсъние, а 60% имат нарушена концентрация около две седмици, сочат изследванията на QSI.

До 70% от хората, които се опитват да спрат цигарите, поне месец изпадат в депресия, чувстват безпричинно безпокойство или пък изпитват необуздан гняв и агресия, показват още проучванията.

Друга причина за големия брой на пушачите е липсата на достатъчно добри методи за отказването на пагубния навик.

Ефектът от вземането на таблетки, лепенки или дъвки например е под 40%, сочат различните клинични проучвания.

Съвсем различно е положението при новия метод, твърдят от QSI. Изследванията на специалистите показват, че терапията гарантира 90% успеваемост. През последните шест години над 300 хил. пушачи са отказали цигарите с него.

Методът е създаден през 1998 г. от италиански специалисти на базата на източната медицина и уникални компютърни технологии. В разработването му са участвали лекари, неврофизиолози, специалисти по акупунктура и други.

Методът се състои в стимулирането на определени точки от ушната мида с помощта на електроимпулси от специален апарат за рефлекторен анализ. Фокусирането и точното дозиране на тези сигнали води до прекратяването на зависимостта на организма от никотина.

Това става благодарение на факта, че всяка от тези точки е свързана чрез различни пътища с определен орган от човешкото тяло. Така неустоимото желание у пушачите да запалят секва, а организмът се изчиства от никотиновата отрова и бързо се възстановява.

Продължителността на терапията зависи от пристрастеността към вредния навик. Колкото по-дълго време е пушил един човек, толкова повече ще трае лечението му.

Обикновено хората отказват цигарите още след първата процедура, която продължава между 20 и 45 минути. Манипулацията е напълно безболезнена.

До 90% от пациентите са отказали напълно цигарите, при това без да изпадат в абстинентни кризи. По този начин те са избегнали стреса и останалите странични ефекти като покачването на теглото.

Високите резултати се постигат благодарение и на последващата грижа към бившите пушачи. Специалистите препоръчват повишаване на физическата активност, приема на 3 л вода всеки ден през първата седмица, избягването на пушачи, както и миенето на зъбите след всяко ядене."

Comments (0)

Публикуване на коментар