Twitter
RSS

Потвърдиха 20-годишната присъда на бивш полицай, застрелял студент



20-годишната присъда на бившия полицай Евгени Ганев, който застреля от упор 23 - годишния студент Тодор Стоев на 5 август сутринта миналата година, беше потвърдена от Бургаския апелативен съд, съобщи кореспондентът на БГНЕС в града.

Делото придоби голям обществен интерес и популярност, заради това, че в скандала са замесени двама полицаи, единият от които оглавяваше Районното полицейско управление в Приморско. Адвокат на убиеца на студента е небезизвестния Илиян Василев, който защитава скандални личности, последният от които е милионера Христо Ковачки. „Публичен разстрел” и „Филмирано убийство”- така го нарече наблюдаващият прокурор по делото „Бохеми” Емил Христов. В пледоарията си той поиска 18 години затвор при строг режим на изтърпяване за обвинения в убийството на 23 - годишния Тодор Стоев - Евгени Ганев. Ганев се „спасил” от доживотната присъда заради чистото му съдебно минало и получения медал като действащ офицер в системата на МВР. Защитникът на Ганев - адвокат Илияна Василев поиска отвод на съдия Събчо Събев, като изтъкна, че съдия Събев и прокурор Христов били роднини - кум и кумец. Искането му беше отхвърлено и съдът даде ход на делото днес.
В пледоариите си, прокурор Емил Христов изтъкна на няколко пъти чистото съдебно минало на жертвата Тодор Стоев. Христов каза още, че преди фаталния изстрел, не е имало скандал между жертвата и извършителя на убийството Ганев. Съдът поиска 300 хил. лева кръвнина за причинените болка и страдание на семейството на студента.
БГНЕС припомня, че на 5 август миналата година около 6 часа сутринта 23 - годишният Тодор Стоев беше застрелян с един 9 мм. куршум в главата, който перфорирал черепа на младежа. Смъртта е настъпила мигновено. Секунди след хладнокръвното убийство, Ганев запалил цигара, започнал да уринира на улицата и крещял „Какво ми направи” и „Той сам си посегна”. Ключовият свидетел на убийството и бивш началник на РПУ Приморско Красимир Димов, до последно поддържаше тезата, че имал „бели петна” в съзнанието си и не помнел какво станало. Записът от съседната банка обаче показва друго. Димов и Ганев си подавали под масата пистолета, вадели и отново слагали пълнителя в пистолета. Минути след като приятелят му Ганев застрелял момчето, Димов тръгнал от мястото на трагедията без дори да потърси „Бърза помощ” и полиция. Месец по- късно бившият вътрешен министър Михаил Миков уволни дисциплинарно Красимир Димов с мотива, че такова поведение е скандално и служителят не заслужава да работи повече в системата на МВР. /БГНЕС

Бургас / България

Comments (0)

Публикуване на коментар